skip to main |
skip to sidebar
Tratatul Atlanticului de Nord a fost și constituie piatra de temelie a securității spațiului euro-atlantic. Semnat la Washington, la 4 aprilie 1949, el a pus bazele nu numai unei alianțe militare reunind SUA, Canada și state ale Europei Occidentale, ci și ale unei alianțe de valori democratice, fondate pe principiile democrației, libertății individuale și supremației legii – principii afirmate în preambulul Tratatului Atlanticului de Nord numit în continuare Tratat ...
Aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord reprezintă unul dintre obiectivele politice fundamentale ale României în noua etapă a istoriei sale contemporane, începută în ultimele zile ale lunii decembrie 1989.
În plan valoric, aderarea României la NATO a reflectat dorinţa poporului român de a se reîntoarce la comunitatea occidentală, după aproape jumătate de secol de izolare.
Decretul nr. 14 din anul 1972, la art. 1, stipula că „paza și apărarea frontierei de stat au devenit un atribut al întregului popor; pentru asigurarea pazei frontierei de stat trupele de grăniceri cooperează cu celelalte comandamente ale M.Ap.N., cu organele M.I. și cu comitetele executive ale consiliilor populare. În îndeplinirea misiunii de pază a frontierei de stat se sprijină, de asemenea, pe serviciile pazei obștești din comunele situate în zona de frontieră și pe concursul voluntar al cetățenilor.”