marți, 16 februarie 2010

Legea nr. 14/1972 privind organizarea apărării naționale a republicii socialiste România

Republica socialistă România este stat socialist suveran, independent și unitar - în care întreaga putere aparține poporului - iar teritoriul său este inalienabil și indivizibil.
Este interzisă acceptarea sau recunoașterea vreunei acțiuni a unui stat străin sau a oricărei situații - indiferent de natura sa, inclusiv capitularea generală, ocuparea teritoriului național - care în timp de pace sau de război ar aduce vreo atingere suveranității, independenței naționale și integrității teritoriale a republicii socialiste România sau care ar slăbi în orice fel capacitatea de apărare.
Orice asemenea act de acceptare sau recunoaștere este nul și neavenit, ca fiind contrar orînduirii de stat și intereselor supreme ale națiunii noastre socialiste.
Apărarea patriei, a suveranității și independenței naționale, a unității și integrității sale teritoriale, în cazul unei agresiuni armate sau a unei acțiuni îndreptate împotriva cuceririlor revoluționare ale oamenilor muncii din republica socialistă România, este o datorie sfîntă a fiecărui cetățean român, bărbat sau femeie, indiferent de naționalitate.
Organizarea apărării naționale a republicii socialiste România are la bază concepția fundamentală a sistemului de apărare elaborată de consiliul apărării și asigură realizarea în timp de pace a tuturor măsurilor necesare pentru ridicarea continuă a capacității de apărare a statului.
Organizarea apărării naționale are drept scop să asigure condițiile necesare ducerii luptei pe tot teritoriul patriei, valorificînd întregul potențial uman și economic și subordonîndu-l efortului de apărare a țării în caz de război.
La elaborarea concepției fundamentale a sistemului de apărare, precum și la ducerea acțiunilor de luptă împotriva agresorului, se vor respecta prevederile înțelegerilor internaționale la care republica socialistă România este parte referitoare la legile și obiceiurile războiului.
Ministerul apărării naționale și ministerul de interne înfăptuiesc, potrivit legii, politica partidului și statului în domeniul apărării țării, a ordinii publice și a securității statului, fiecare în domeniul său de activitate; participă împreună cu celelalte ministere și organe centrale ale administrației de stat, cu comitetele executive ale consiliilor populare și cu orice alte organizații socialiste, la pregătirea populației, teritoriului și economiei, pentru apărare.
În acest scop, ministerul apărării naționale:
a) analizează nevoile de apărare a țării și propune consiliului apărării măsurile privind ridicarea continuă a capacității ei de apărare, îmbunătățirea organizării, înzestrării și pregătirii armatei, dislocarea și redislocarea trupelor, pregătirea operativă a teritoriului, precum și proiectul planului de întrebuințare a armatei în caz de război;
b) asigură pregătirea militară a tuturor cetățenilor români, organizează, conduce și îndrumă pregătirea operativă, de luptă, politică și tehnică în armată;
c) organizează și asigură pregătirea în probleme de apărare a patriei, a activiștilor de partid și de stat cu funcții de conducere în organele centrale și locale de partid, de stat și obștești;
d) asigură organizarea și desfășurarea muncii politico-educative a militarilor în vederea cunoașterii și înfăptuirii politicii marxist-leniniste a partidului comunist român, educării lor în spiritul patriotismului socialist și al internaționalismului proletar, al dragostei nețărmurite față de patrie, popor și partid, al hotărîrii de a apăra cuceririle revoluționare, hotarele patriei, independența, suveranitatea sa națională și pacea;
e) asigură armamentul, muniția, tehnica de luptă și alte materiale necesare gărzilor patriotice și activității de pregătire a tineretului pentru apărarea patriei;
f) înfăptuiește sarcinile ce-i revin potrivit prevederilor legale cu privire la organizarea și funcționarea apărării locale antiaeriene în republica socialistă România;
g) sprijină activitatea celorlalte ministere și altor organe centrale ale administrației de stat, a comitetelor executive ale consiliilor populare și a altor organizații socialiste, privitoare la pregătirea teritoriului potrivit intereselor apărării țării și controlează modul în care acestea își duc la îndeplinire sarcinile ce le revin;
h) urmărește, îndrumă și controlează pregătirea de mobilizare a ministerelor, celorlalte organe centrale ale administrației de stat, a comitetelor executive ale consiliilor populare și a altor organizații socialiste, în vederea nevoilor de apărare a țării.
Comitetul de stat al planificării, împreună cu ministerele și celelalte organe centrale ale administrației de stat, a comitetelor executive ale consiliilor populare județene și al municipiului București, elaborează propuneri pentru proiectul planului de mobilizare a economiei naționale pentru primul an de război.
La elaborarea și aplicarea planului de mobilizare a economiei naționale, comitetul de stat al planificării îndeplinește aceleași atribuții ce-i revin prin lege cu privire la planurile de stat curente și de perspectivă.
Împreună cu titularii de plan, comitetul de stat al planificării propune realizarea, prin planurile de stat curente și de perspectivă, a măsurilor privind pregătirea de mobilizare a economiei și teritoriului.
Forțele armate ale republicii socialiste România se compun din unitățile subordonate ministerului apărării naționale și ministerului de interne și au misiunea să apere independența, suveranitatea și integritatea teritorială a patriei, precum și cuceririle revoluționare ale întregului popor.
Serviciul militar este obligatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent de sex, și se îndeplinește de către aceștia în următoarele forme:
a) ca militari în termen, de la data la care cei încorporați s-au prezentat la centrele militare, unități sau formațiuni militare și pînă la data trecerii lor în rezervă; ...
Militarii depun jurămîntul militar de credință poporului și patriei.
Jurămîntul militar are următorul cuprins:
„Pentru îndeplinirea datoriei sacre de apărare a patriei înscrisă în constituție, eu ........, cetățean al republicii socialiste România, intrînd în rîndurile forțelor armate, jur credință nestrămutată poporului român și patriei mele socialiste.
Jur să respect legile țării, să execut întocmai ordinele comandantului suprem, cerințele regulamentelor militare și ordinele comandanților și șefilor mei, atît în timp de pace cît și în timp de război.
Jur să nu-mi precupețesc sîngele și viața pentru a apăra pămîntul strămoșesc, independența și suveranitatea patriei, cauza socialismului.
Dacă voi călca jurămîntul meu, să suport pedeapsa aspră a legilor republicii socialiste România.”
În vederea îndeplinirii serviciului militar în termen, centrele militare efectuează în fiecare an recrutarea tinerilor.
Prin recrutare se înțelege luarea tinerilor în evidența militară, stabilirea aptitudinilor acestora pentru serviciul militar și repartizarea lor pe arme în vederea încorporării.
Conducerea, îndrumarea și controlul activității de evidență militară, pe întreg teritoriul republicii socialiste România, se execută de către ministerul apărării naționale.
Gărzile patriotice sînt unități de luptă înarmate ale oamenilor muncii de la orașe și sate, constituite în scopul întăririi capacității de apărare a patriei.
Ele au misiunea ca, împreună cu forțele armate, să participe activ la apărarea cuceririlor revoluționare ale poporului, a muncii sale pașnice, a suveranității și securității patriei, la apărarea orașelor și comunelor, a instituțiilor și celorlalte organizații socialiste.
Gărzile patriotice participă, prin subunități destinate și pregătite special, la activitățile de sprijinire a grănicerilor în paza frontierei de stat, precum și a miliției în menținerea ordinii publice.
Gărzile patriotice își desfășoară activitatea sub conducerea nemijlocită a comitetului central al partidului comunist român, a comandantului suprem al forțelor armate și a organelor locale ale partidului. Organizarea, pregătirea gărzilor patriotice și folosirea lor în luptă se aprobă de consiliul apărării.
Întreaga activitate a gărzilor patriotice este sprijinită de către ministerul apărării naționale, ministerul de interne și unitățile din subordinea acestora.
La comitetul central al partidului comunist român, la comitetele județene, municipale, de sector ale municipiului București, orășenești și comunale de partid, precum și la unele organizații economice, întreprinderi și instituții funcționează state majore ale gărzilor patriotice, constituite din cadre militare active și de rezervă, prin care organele de partid îndrumă și conduc instruirea și acțiunile gărzilor patriotice.
Dotarea gărzilor patriotice cu armament și muniția necesară, cu tehnică și aparatură de specialitate, înzestrarea cu hărți, regulamente, literatură militară de specialitate, se asigură de către ministerul apărării naționale. ...
Conducătorii întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor economice și președinții comitetelor executive ale consiliilor populare sînt obligați să pună la dispoziție încăperi amenajate conform instrucțiunilor ministerului apărării naționale, pentru păstrarea armamentului, muniției, tehnicii și a altor materiale din înzestrarea gărzilor patriotice și să asigure mijloacele necesare pentru transportul luptătorilor ...
În comune, armamentul și muniția se păstrează la posturile de miliție, iar tehnica și alte materiale care nu pot fi depozitate la un loc cu armamentul, în încăperi asigurate de către comitetele executive ale consiliilor populare. ( art. 1, 2, 3, 10, 11, 26, 28 lit. a, art. 35, 36 alin. 1, 2, art. 85 alin. 1, art. 104 alin. 1, 2, 3, art. 105, 109, 110, 111 din Legea nr. 14/1972 privind organizarea apărării naționale a republicii socialiste România )

sâmbătă, 13 februarie 2010