sâmbătă, 22 iunie 2013

Atacuri înainte de alegeri: Cariera de piatră de la Almașu Mare a avocatului Ovidiu Jidveian, subiect de reclamații pentru “reporterii eco”

Asociația Sighișoara Durabilă, un ONG ce își propune “respectarea legii cetățeanului în administrația locală” a publicat în cadrul unui proiect numit EcoReporter2 un film despre o carieră de piatră din zona Almașu Mare, despre care se presupune că ar funcționa ilegal. Mai mult, reporterii atrag atenția că, la doar 500 de metri de respectiva carieră, al cărui proprietar este avocatul Ovidiu Jidveian, în trecut funcționau galerii de aur, închise momentan pentru conservare și că lucrările ar avansa în direcția acestora. La polul opus, proprietarul asigură că are toate avizele și acordurile necesare de funcționare și că zvonurile aduse la urechile presei sunt doar acţiuni de discreditare a sa, pornite de la doi angajați ai firmei care au fost dați afară.
Realizatorii materialului adus în atenția presei, dar și a autorităților de mediu susțin că anterior demarării exploatării carierei nu au fost organizate dezbateri publice pe marginea planurilor urbanistice sau a unor studii de impact asupra mediului și că există suspiciunea că această carieră ar funcționa ilegal: “Autoritățile contactate (CJ Alba, Primăria Almașu Mare) nu au pus la dispoziție documentele de interes public și privind mediul, răspunzând evaziv și doar parțial solicitărilor. Proprietarul carierei este dl. Jidveian, un avocat aparent influent din Alba Iulia, iar subconcesionar: S.C. LAFARGE S.A. În discuțiile cu unii localnici, proprietarul, respectiv inginerii firmei exploatatoare îi induc sistematic în eroare pe cetățeni, afirmând că, deoarece terenurile afectate nu ar fi întăbulate pe numele proprietarilor, aceștia nu ar putea cere despăgubiri, respectiv nu ar putea face nimic în vederea opririi exploatării carierei aparent ilegale”.
O altă problemă pe care o aduc în discuție eco reporterii de la ONG-ul din Sighișoara în documentul transmis APM și presei din Alba este aceea că, la doar 500 de metri de actuala carieră din Almașu Mare, în trecut funcționau galerii de aur (acum închise, ca zăcământ de rezervă). Oamenii susțin că lucrările avansează rapid în direcția fostelor galerii și se întreabă dacă este permisă exploatarea unor zăcăminte de piatră în perimetre aurifere și ce urmează să se întâmple cu eventualele filoane de aur ce ar putea fi descoperite.
Întrebat despre această problemă, avocatul Ovidiu Jidveian recunoaște că este proprietarul carierei de piatră și asigură că toate exploatările din zona respectivă sunt realizate legal. Avocatul a explicat că legalitatea activităților întreprinse la Almașu Mare a  fost constatată și de inspectorii veniți în control, cu diferite ocazii.
“Eu, respectiv familia mea suntem acționari minoritari, iar cariera aparține firmei Lafarge. Într-adevăr, proiectul a fost demarat în urmă cu 5 ani, de tatăl meu, dar cariera are toate autorizațiile necesare de funcționare, iar anterior începerii exploatărilor s-a făcut dezbatere publică la sediul Primăriei Almașu Mare, deoarece altfel nu puteam primi acordul de mediu. Acest acord există, la fel ca și toate avizele necesare funcționării în perfectă legalitate. Discuțiile au fost inițiate de doi angajați ai firmei, care au fost dați afară și care încă de atunci au amenințat că se vor răzbuna. Au făcut sesizări pe unde au putut, iar ulterior acestora am primit numeroase controale. Inspectorii au constatat de fiecare dată legalitatea funcționării carierei. În ceea ce privește poluarea mediului din cauza prafului produs ca urmare a exploatărilor pot spune că localnicii nu sunt afectați, deoarece noi am închiriat perimetrul de siguranță, iar tot praful care se face se face acolo.
În ceea ce privește zăcământul de aur din apropiere, nu pot spune decât că am permis de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru un perimetru delimitat în care s-a constatat că nu există decât andezit și nu aur. Eu am permis doar pentru a exploata piatra, iar, în cazul în care, printr-o minune, am da peste un filon de aur, suntem obligați să anunțăm imediat statul. Dacă ne-am dori să exploatăm alt zăcământ în afară de piatră, trebuie să obținem o nouă licență, dar nu ne dorim să exploatăm altceva”, a explicat cât se poate de clar avocatul Ovidiu Jidveian.
Jidveian este de părere că toate aceste discuții nu sunt altceva decât o acțiune de discreditare a sa, amplificată în apropierea campaniei electorale, de cei care probabil îl consideră o amenințare. Avocatul atrage atenția că în zonă există alte 5 cariere de piatră care funcționează exact la fel și a căror legalitate nu este pusă la îndoială.
Sursa video: Ecojurnal


Publicat de Flavia Nicolae pe 20 Sep 2012. Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu