miercuri, 15 februarie 2012
Studenții
Iarna anului 1952 ridică pentru cei doisprezece luptători din Făgăraș, fie și vremelnic, problema despărțirii grupului.
Deasupra satelor, securitatea se așezase ca pe graniță, fiecare metru pătrat de pădure, fiecare izvor în preajma căruia putea fi un bordei era controlat și încercuit.
O adevărată vînătoare de oameni.
Mai trăiau în munți doar doisprezece luptători. Andrei Hașu, născut în anul 1916, în comuna Pojorta, student, Victor Metea, născut în anul 1929, în comuna Ileni, elev, Remus Sofonea, născut în anul 1922, în comuna Drăguș, elev, Ion Gavrilă, conducătorul grupului, născut în anul 1923, în comuna Netotu-Făgăraș, student, Gelu Novac, născut în anul 1931, în Făgăraș, student, Gheorghe Hașu, născut în anul 1931, în comuna Pojorta, țăran, Gheorghe Șovăială, născut în anul 1925, în comuna Berivoii Mici, student, Ion Chiujdea, născut în anul 1931, în comuna Berivoii Mici, student, Ioan Novac, născut în anul 1935, în comuna Berivoii Mici, student, Laurian Hașu, sau Hașu, cum i se spune în documentele securității, născut în anul 1921, satul Breaza, student, Ion Ilioiu, născut în anul 1929, în Sâmbăta de Sus, elev, Ioan Pop, născut în anul 1908, în Indiana, în Statele Unite, pădurar.
Epoca lui Dej este insuficient studiată de istoriografia contemporană în ceea ce a însemnat mecanismuș experienței totalitare de tip comunist în România, mecanismul represiunii.
Cultul celui mai iubit fiu, cultul personalității, început cu Petru Groza, cu Ana Pauker, se oprește pînă după moarte la legendarul muncitor ceferist Gheorghe Gheoghiu-Dej.
Abia în anul 1968, românii vor afla că Dej și Drăghici sînt vinovați de crime politice, iar totalitatea acestor crime nici astăzi nu este pe deplin stabilită.
Ce rol a jucat în menținerea dictatorului cartea independenței, a autonomiei și a suveranității atît de bine preluată și de succesorul său?
Sovietizarea atinsese asemenea cote, încît editura cartea rusă tipărise, pînă în anul 1954, aproape treisprezece milioane de exemplare din operele lui Lenin și Stalin, la o populație de optsprezece milioane de locuitori.
O liniște suspectă de lagăr se așterne peste societatea românească, pentru că esența oricărei dictaturi, și cu atît mai mult a celei comuniste, rămîne teroarea, pentru că logica acestei gîndiri nu depășea schema marxist-leninistă: nu putem avea dreptate decît cu și ărin partid.
Detașamentele din munți mizau pe o ridicare populară, pe o trezire a conștiințelor; această ridicare nu se produce.
În acel ceas istoric, moartea lor a însemnat pentru români moartea libertății și mai ales înghețarea speranței pentru cîteva decenii.
Colonelul Gheorghe Crăciun conduce personal această operațiune de acoperire militară a întregii zone de la Șinca pînă la defileul Oltului, perimetru în care nu se poate intra decît cu autorizație specială.
Pentru lichidarea bandei Gavrilă, ministerul de interne pune la dispoziție un batalion de securitate din orașul Stalin, un batalion de securitate de la Drăgășani, o companie de securitate de la Turnu Măgurele, un batalion de securitate de la Orăștie, un batalion de la Florești, un altul de la Tecuci, un altul de la Oradea și un număr de cincizeci de cîini de serviciu dirijați.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu