joi, 3 ianuarie 2013

O altă sursă de poluare, a apelor de această dată, o constituie deversarea direct în emisar, rîul Ampoi, a apelor menajere şi industriale, deoarece pe raza localităţii nu există staţie de tratare a apelor menajere

Gazele metalurgice, rezultate în procesul tehnologic de extracţie a cuprului din concentrate cuprifere, au produs atît o poluare la nivel local cît şi o poluare la distanţe mari, datorită coşului de dispersie.
Minereul folosit pentru extragerea cuprului, conţinea alături de cupru, alte metale grele, cum ar fi: plumb, cadmiu, stibiu, zinc, arsen, argint, aur. Deşi acestea erau conţinute în cantităţi reduse în minereu, procesul de topire concentrează metalele şi ceea ce nu era înlăturat din fluxul tehnolologic era emis în atmosferă, ca particule conţinînd oxizi metalici, particule de SiO2, etc.
Oxizii de sulf rezultaţi se recuperau ca H2SO4, dar cea mai mare parte erau emişi în atmosferă, unde o mare parte din aceştia se transformau în particule de H2SO4, ducînd la apariţia ploilor acide.
Actualmente principalul poluator al atmosferei, SC Ampelum SA Zlatna şi-a încetat activitatea, dar efectele poluării asupra mediului sînt şi vor fi vizibile pe o perioadă mare de timp.
O altă sursă de poluare, a apelor de această dată, o constituie deversarea direct în emisar, rîul Ampoi, a apelor menajere şi industriale, deoarece pe raza localităţii nu există staţie de tratare a apelor menajere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu